Checklist nieuwe auto

Checklist voor een nieuwe auto

Heeft u een nieuwe auto aangeschaft, of bent u van plan een nieuwe auto aan te schaffen? Het is belangrijk om een aantal zaken goed te regelen bij de aanschaf een nieuwe auto. Wij helpen u graag met deze checklist, zodat u niets vergeet. Wanneer u deze stappen volgt, gaat u snel en gemakkelijk de weg op met uw nieuwe auto.

1. Tenaamstellingsverslag

Als u een nieuwe auto aanschaft, hoort u van de verkoper een tenaamstellingsverslag te ontvangen. Met de meldcode in dit verslag kunt u de aanvraag voor uw autoverzekering afronden. De meldcode is een 4-cijferige code. Ook ontvang je hier een kentekenkaart, met daarop een 5-cijferige code. Beide codes vormen samen de tenaamstellingscode, waarmee jij de auto op jouw naam kan zetten. Controleer altijd of je dit hebt ontvangen en of je alle codes hebt.

2. Een verzekering afsluiten

Een autoverzekering afsluiten zodra u de nieuwe auto heeft aangeschaft is belangrijk. Deze moet ingaan op het moment dat de auto op uw naam staat. Vanaf dat moment moet u minimaal een WA-verzekering hebben afgesloten. Vergelijk van te voren welke autoverzekering het beste bij u past. Hiervoor heeft u wel een kenteken nodig. Wanneer u de bevestiging ontvangt van de verzekering, bent u direct verzekerd. Het duurt even voordat u de groene kaart ontvangt.

3. Auto overschrijven

Wanneer u een nieuwe auto heeft aangeschaft, moet u deze uiteraard overschrijven op uw naam. Dit maakt u eigenaar van de auto. Hiervoor heeft een aantal documenten nodig, namelijk:

  • Een geldig legitimatiebwijs.
  • Tenaamstellingscode.
  • Kentekenkaart.

4. Bewaar tenaamstellingscode en kentekenkaart

Bewaar alle belangrijke documenten voor bijvoorbeeld diefstal of verkoop. Hiermee bewijs jij dat je de eigenaar van de auto bent. Let op de kentekenkaart krijgt u per post opgestuurd van de RDW.

5. APK-rapport

In nederland is het verplicht om uw auto APK te keuren. Hierbij wordt uw auto gecheckt op verkeersveiligheid, milieu en registratie. Ook van uw nieuwe auto dient u een APK-keuring te doen of het laatste document te hebben. Hiermee weet ik wanneer weer heen moet voor keuring. Het is belangrijk om dit te doen, anders loopt u het risico dat eventuele schade bij verloping niet wordt vergoed.

6. Wegenbelasting

Zodra de auto op uw naam staat, bent u verplicht wegenbelasting te betalen. Is de auto nieuw? Dan betaal je belasting vanaf de afgiftedatum van de kentekenkaart. Is uw auto tweedehands, dan betaalt u belasting vanaf de aankoopdatum. Op de website van de belastingdienst vraagt u gemakkelijk een proefberekening aan.