Vijf tips om je APK soepeler te laten verlopen

apk
Onderhoud & reparaties

Elke auto moet eens in de zoveel tijd gekeurd worden. De APK is een verplicht nummer voor alle autobezitters en niet zonder reden; het is van groot belang dat auto’s in goede staat verkeren als ze de weg op gaan. De meest simpele zaken moeten gewoon goed werken, omdat je anders in een onveilige situatie terecht kan komen. Natuurlijk kan je niet alles zelf checken, maar we kunnen alvast wel een paar handige tips geven als je je APK wat makkelijker wilt maken.

Controleer je banden

Voordat je bijvoorbeeld naar een autogarage in Emmen gaat om je APK uit te laten voeren, is het goed om naar je bandenprofiel te kijken. Dat moet minstens twee millimeter zijn, anders wordt je auto afgekeurd op de banden. Het rubber behoort tot de meest voorkomende punten waarop een auto wordt afgekeurd, dus hou dit goed in de gaten. Is je profiel te ver afgesleten? Dan is het tijd voor nieuwe banden. Voorkom dat je auto wordt afgekeurd en wees er op tijd bij.

Check je verlichting

Een auto heeft allerlei soorten lampen en eigenlijk moeten ze het gewoon altijd allemaal doen. Daarom wordt er bij de APK streng gekeken naar je verlichting; doet iets het niet, dan wordt je auto afgekeurd. Wees daarom ook net zo streng voor jezelf. Merk je dat een lampje het niet doet, vervang hem dan – of laat hem vervangen. Het is natuurlijk zonde als je extra kosten moet maken bij de APK, omdat je de lampen eerder niet hebt opgemerkt.

Hou je bandenspanning in de gaten

Het klinkt als een klein klusje en dat is het ook; je bandenspanning is belangrijk voor de wegligging van je auto en heeft ook een grote invloed op je bandenslijtage. Met name te zachte banden slijten buitengewoon snel. Ga daarom dan ook regelmatig even langs het tankstation om je banden te checken bij de bandenpomp. Stel in welke spanning op je banden moet komen en zet de pomp op je ventiel. Het kost je vijf minuten en je hebt er alleen maar plezier van.

Zijn je ruitenwissers nog in orde?

Het is zo’n onderdeel waar je misschien niet zo vaak aan denkt, maar je ruitenwissers zijn natuurlijk erg belangrijk. Maar ook ruitenwissers slijten. En doen ze dat te veel, dan kan je auto hierop afgekeurd worden. Wees er daarom scherp op; zijn je ruitenwissers nog goed genoeg of merk je dat ze minder makkelijk en snel water afvoeren? Is dat laatste het geval, vervang ze dan.

Hoe remt je auto?

We hoeven je niet te vertellen hoe belangrijk je remmen zijn. Dit moet gewoon altijd goed werken en dit wordt dan ook streng gecontroleerd bij een APK. Voel je vibraties tijdens het remmen, of hoor je de remschijven gonzen tijdens het rijden? Laat er dan onmiddellijk naar kijken; je wilt echt niet tegen onverwachte remproblemen aanlopen. Een auto met goede remmen is een veilige auto, dat zal de garage je ook zeker vertellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *